zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Интернет-зависимостта прави децата по-агресивниИнтернет-зависимостта прави децата по-агресивни

6 март 2009, здраве.bg

Родителите и учителите трябва да обръщат по-голяма внимание на децата, чието увлечение към Мрежата превишава допустимите норми, защото те показват по-голяма степен склонност към агресия и асоциално поведение, съветват тайвански учени, цитирани от Ройтерс.

Интернет-зависимостта като психоемоционално разстройство е тема на противоречия вече над 10 години. Някои терапевти все още отказват да признаят съществуването й, въпреки големият брой случаи на хора, които са били лекувани заради тяхната мания за постоянно сърфиране.

Специалисти от Медицинския университет в Каосюнг (Kaohsiung Medical University) са анкетирали повече от 9000 деца. Оказва се, че 25% от момчетата и 13% от момичетата страдат от начална форма на интернет-зависимост. Психологически е доказано, че многобройните часове, прекарани в интернет, са предпоставка за агресивно поведение, изразяващо се първоначално в словесни обиди и физически заплахи към другите.

Тайванските учените са на мнение, че не самият интернет е причина за проблема, а тематиката на сайтовете, посещавани най-често от децата.

“Сексуално ориентираните чатове, онлайн игрите с елементи на насилие или уебсайтовете с подобна информация наистина са способни да развият у подрастващите асоциални черти на характера и да окажат негативно влияние на тяхната все още неустойчива психика”, категорични са лекарите, “Освен това много деца, които търсят във виртуалната реалност своеобразно емоционално убежище, могат да изградят трайни асоциални навици и да бъдат в постоянен конфликт със своите близки и връстници”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    превенция    деца    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.