zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полза от настинката?



Полза от настинката?

Битката с вирусите и бактериите засилва имунитета.

здраве.bg

... , проникнали в организма, са освен причина за заболяване и своеобразна тренировка за имунната система – чрез тях тя се “обучава” ка да реагира на инфекцията (чрез изработването на IgG-антитела). Именно при липса на подобен опит организмът е склонен да реагира на заболяването като изработва малко антитела, борещи се с вируса, а много – предизвикващи алергична реакция.

През 80-те години специалистите установили, че децата в Западна Европа боледуват по-често, отколкото тези в Източна Европа. По време на сравнителното изследване на детската заболеваемост в бившите ГДР и ФРГ първото предположение на учените било, че по-високата заболеваемост от астма при децата в Западна Германия е свързана с модата по онова време да се поставят килими по стените и по-голямата достъпност различните екзотични плодове (в тома число и бананите). Но по-късно било установено, че по-малкото разпространение на астмата в страните от Източна Европа е съчетано със значително по-голяма заболеваемост от грип и настинки. Така се стигнало до извода, че масовата практика в бившите социалистически страни децата да ходят на ясла и детска градина е едновременно причина за повечето респираторни заболявания, но и за по-силен имунитет, изграден в ранна възраст.

Тези изводи се потвърждават и от изследвания, доказващи, че децата, посещавали ясли през първите си 6 месеца (и следователно по-често боледували от респираторни заболявания) страдат 3 пъти по-рядко от астма в сравнение с децата, отгледани в домашни условия.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.