zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полза от настинката?Полза от настинката?

Битката с вирусите и бактериите засилва имунитета.

здраве.bg

По данни на Световната здравна организация през първите 3 години от живота си децата боледуват средно за една година от 6-8 респираторни заболявания. В големите градове тази бройка достига 10. Особено често боледуват децата на 1-2 години, които посещават ясли.

Но това в никакъв случай не бива да бъде причина детето да не ходи на детска градина или на места, където има повече хора. Същата статистика показва, че именно тези деца заради изградения в ранна възраст имунитет в училищните си години боледуват по-рядко. Докато техните връстници, които са били отгледани у дома и са боледували много по-рядко до 7-та си година, започват да “наваксват” пропуснатото.

И все пак, като цяло, кои деца боледуват по-често:

• Тези, които не са закалявани - “бариерната функция” на лигавицата на дихателните пътища по време на студ при тях е понижена. Това помага на вируса да проникне в организма.

• Децата с увеличени аденоиди и сливици - при вдишване през устата въздухът не се овлажнява достатъчно, лигавицата на бронхите се изсушава и нейната способност за самостоятелно прочистване на понижава. Увеличените сливици не предпазват детето от инфекции – те самите са източник на инфекция.

• Децата на пушачите - в семействата, където възрастните пушат у дома, децата боледуват 3 до 6 пъти по-често от респираторни заболявания.

• Децата, страдащи от алергия – при настинка тези деца изработват по-малко “добри” антитела (от класа IgG), нямат достатъчен имунитет и вирусът може съвсем скоро да предизвика ново заболяване. Освен това, по време на заболяването, при тези деца се изработват “алергични” антитела (от класа IgE), които способстват за развитието на алергични реакции.

• Децата, които са приемали твърде много парацетамол – макар и засега да е само предположение, има доста доказателства, че децата, които прекалено често са лекувани с лекарства, съдържащи парацетамол, са с намален имунен отговор. Съответно те по-често са застрашени и от повторно развитие на инфекцията.

Вирусите...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.