zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

На всеки 200 опаковки лекарства една е фалшива!



На всеки 200 опаковки лекарства една е фалшива!

Най-много фалшификати има при антибиотиците.

19 февруари 2009, здраве.bg

В последно време в страните от ЕС рязко се е повишило количеството на фалшивите лекарства, които попадат в аптечната мрежа, се казва в доклад на Световната здравна организация. Според него около 42% от тази продукция са антибиотици, а приблизително 18% - психотропни вещества. Много фалшификати са открити и сред т.нар. хранителни добавки и медицинска козметика.

Около 80% от фалшивите лекарства се изземват преди тяхното постъпване в аптечната мрежа, но останалите достигат до потребителя. Фалшивите лекарства се определят доста трудно, тъй като за това е необходимо време и скъпо струващо лабораторно оборудване, се казва още в доклада.

“Двойниците” често съдържат същите вещества каквито има и оригиналът и дори в същите количества. Къде и от кого техният производител е закупил суровината в повечето случаи не се установява.

Понякога в състава на тези “лекарства” влизат почти само безвредни вещества. Теоретично употребата на плацебо е безопасна – поне в повечето случаи. Но когато се касае за животозастрашаващо състояние (например инфаркт) подобен “медикамент” не носи вреда, но и не помага, което може да има летален изход.

Жертва на фалшивите лекарства са не само потребителите, но и самите фармацевтични компании – освен че се намалява тяхната печалба, страда и репутацията им, както и нормалното им функциониране и развитие, смятат експертите от СЗО.

Изхождайки от факта, че производството на малки серии подправени медикаменти е твърде скъпо, експертите са убедени, че голяма част от фалшивите лекарства се произвежда в големи фармацевтични компании, които се опитват да копират оригиналите и да печелят от разликата в цената.

Като страни, в които контролът върху фармацевтичното производство трябва да се засили, СЗО посочва най-вече Индия, Китай и Русия. Нелегалните производители се възползват и от слабостите в търговията на едро и дребно в различните държави, включително тези от ЕС. Констатирани са случаи, в които фалшивите лекарства са съпроводени от подправени...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    лекарства    превенция    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.