zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аюрведа: за хармония на душата и тялото



Аюрведа: за хармония на душата и тялото

здраве.bg

Според аюрведа (индийската “наука за живота”), зародила се преди 5 хиляди години, човекът е отражение на Вселената, и самият той е един малък космос. Индусите са вярвали, че за поддържането на здравето е важно да се запази хармонията на трите доши (на санскрит “доша” означава “темперамент” или “характер”).

Ако доминира вата (стихията на въздуха), според индийската философия вие най-вероятно имате суха кожа, стройна фигура и съобразителен характер.

Преобладаването на карфа (стихията на земята) осигурява на човека мазна кожа и го прави муден и склонен към напълняване.

Когато силната позиция е заета от пита (стихията на огъня), това означава пламенен темперамент, склонност към мускулни разстройства и кожа от нормален или смесен тип.

Промяната в цвета на кожата е тревожен сигнал, постъпващ от ракта (кръвта) - една от седемте тъкани, които според аюрведа съставляват нашето тяло. За възстановяване и укрепване на ракта специалистите препоръчват комбинация от храна с горчив и сладък вкус - ако сте прекалили с алкохола, сдъвчете 1/4 ч.л. кимион или 2 семена кардамон, а при злоупотреба с кафе, дъвчете кардамон с мускатно орехче.

За прочистване на организма индийците изпиват всяка сутрин преди закуска по една чаша топла вода, смесена с 2 ч.л. сок от прясно изцеден лимон и 1 ч.л. мед. Друг вариант е през деня да се пие на глътки топла вода - на всеки половин час. Препоръчително е водата да се вари сутрин и да се съхранява в термос.

Индийците вярват, че очите са огледало на здравето и щастието. Затова, за да изглеждат добре, те поставят върху тях (за 10-15 мин.) тампони, напоени с розова вода.

Искате ли да съживите сухата си и бледа кожа? Тогава натъркайте лицето си с парченце студен пъпеш. А суровият картоф (нарязан на кръгове) ще ви помогне да се избавите от кръговете под очите, като поставите върху тях кръговете за 15-20 минути. Капка рициново масло, нанесена преди сън върху миглите, пък ще ги направи по-дълги, здрави и красиви.

Търкаляйте...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.