zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Опитвате ли се да се лекувате сами



Опитвате ли се да се лекувате сами

Поставянето на диагноза понякога изглежда лесно, но може също така да се окаже и опасно.

здраве.bg

... или крем) е напълно безсмислено. То дори може да предизвика засилване на проблема. Нелекуваната (с месеци и години) полова инфекция става по-опасна и може сериозно да застраши репродуктивната способност и много други органи (извън тези на половата и отделителната система).

Лекувайте се правилно

Преди да използвате крема против гъбички, се опитайте да си спомните дали проблемът не е възникнал след смяна на използвания сапун, шампоан и т.н. Ако отговорът е именно такъв (или дори ако само имате колебания), върнете се към козметиката, която сте използвали преди. Пробвайте антибактериален сапун, мокри кърпички, бельо, което по-добре абсорбира влагата, отделяна от тялото.

Ако все пак решите да пробвате лечението с антимикотичния крем, то резултатите трябва да са забележими още след 2 дни. Ако липсват или ако симптомите не преминат до 3-4 седмици, време е да потърсите лекар – явно самолечението се е оказало грешно.

Смятате, че имате...
депресия


А всъщност може да е... хипотиреоидизъм или слийп апнеа

Думата депресия става все по-популярна във всекидневието. Сигурно затова мнозина я приемат като една доста възможна диагноза. От една страна в това няма нищо лошо – щом за нещо се говори все повече, значи вероятно има причина. От друга страна някои симптоми на депресията – липса на енергия и настроение, сънливост – са същите като при заболяванията, свързани с щитовидната жлеза. Доказано е, че около 10% от хората страдат от разстройства в нейната функция, които не са диагностицирани.

Т.нар. слийп апнеа също се проявява с подобни на депресията симптоми. За съжаление около 80-90% от хората с това състояние, не са диагностицирани.

Липсата на диагноза (или наличието на грешна) е предпоставка за по-голям здравословен проблем. Хипотиреоидизмът може да доведе до повишен холестерол и сърдечно-съдово заболяване. Слийп апнеата увеличава риска от диабет, високо кръвно налягане, удар или инфаркт.

Лекувайте се правилно

Лошото настроение...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.