zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умереното хранене подобрява паметта



Умереното хранене подобрява паметта

3 февруари 2009, здраве.bg

Никой не се чувства добре след преяждане или прекомерна консумация на пържена и мазна храна. Тази истина е известна не само на диетолозите, но и на всички, които са я изпробвали върху собствения си стомах и съответно са усетили негативните последствия върху собствената си фигурата.

“По-малкото количество храна не просто подобрява физическото състояние - в напреднала възраст то дори подобрява паметта”, твърдят изследователи от университета в немския град Мюнстер.

Проведените от тях опити са показали, че ограничението в количеството приемани калории удължава живота и повишава познавателните им способности.

На следващия етап от своето изследване немските специалисти са наблюдавали група пациенти на възраст около 60 години с наднормено тегло (което все още не е достигнало границите на затлъстяването) като са намалили с 30% дневното количество на употребяваните от тях калории. След три месеца 20% от пациентите са показали по-добри когнитивни способности по отношение на изпълняването на логически задачи и запаметяване.

Учените, цитирани от Ройтерс, смятат, че положителните резултати могат да обяснят с понижаването на нивото на глюкозата и инсулина в кръвта, което способства за подобряването на функциите на главния мозък и нервната система.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    превенция    55+    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.