zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Оралните контрацептиви носят риск за сърцето



Оралните контрацептиви носят риск за сърцето

27 януари 2009, здраве.bg

Използването на орални контрацептиви, особено продължително време, може да бъде опасно за здравето на сърцето при жените, смятат американски учени.

“Съставките на противозачатъчните таблетки като цяло се безвредни, но и рисковете и ползата от тях все още не са изцяло изследвани”, подчертават те, цитирани от Би Би Си.

Според кардиолозите от медицинския център Седар-Сайнай (Cedars-Sinai) в САЩ, репродуктивните хормони влияят на функционирането на кръвоносните съдове и нивата на липидите в кръвта, като ниските концентрации на естроген увеличават риска от атеросклероза, удебеляване на артериите, инфаркт и инсулт.

“Допълнителният естроген в противозачатъчните средства и при хормоналната терапия е свързан с повишената вероятност от сгъстяване на кръвта, нарушаващо работата на сърцето”, твърдят лекарите.

Те съветват жените преди приемането на контрацептиви задължително да се консултират с гинеколог - особено при наличието на определени сърдечно-съдови разстройства. Изследователите подчертават още, че индивидуалният подбор на таблетките е особено важен на всяка една възраст, въпреки че преди менопаузата жените са със значително по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Новите препарати за предпазване от нежелана бременност съдържат по-малки дози естроген или вместо него – прогестини – синтетична версия на стероидния хормон прогестерон, който не повишава артериалното налягане, а дори съвсем леко го понижава.

Терапевтите препоръчват на жените с висок риск от сърдечни заболявания и на тези, които пушат, да предпочитат другите форми за контрацепция.

Съветът им към всяка жена, преди да започне приемането на противозачатъчни таблетки, е да си направи изследвания на холестерола, да провери кръвното си, да се убеди, че не е предразположена към диабет, заболявания на бъбреците, затлъстяване, мигрена или съдови проблеми.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.