zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Твърде много работа? Увеличавате риска от Алцхаймер



Твърде много работа? Увеличавате риска от Алцхаймер

23 януари 2009, здраве.bg

Уравновесеният и общителен човек, който води динамичен начин на живот, може значително да намали риска от развитието на т.нар. старческо слабоумие, а постоянните душевни терзания могат да засегнат такива части от мозъка като хипокампа и да провокират това заболяване, твърдят учени от Каролинския институт в Швеция (Karolinska Institutet).

Днес около 24 милиона хора по света страдат от разстройства в паметта, сочи статистиката. Тези хора имат проблеми с пространствената ориентация и други симптоми, които показват наличие на болестта на Алцхаймер и други поражения на централната нервна система. Очаква се към 2040 г. броят на хората, страдащи от слабоумие, да се повиши поне 4 пъти.
“Но това са само предварителни изводи, защото все още не е напълно ясно как психологическата обстановка като цяло влияе на риска от развитието на слабоумие”, признават учените, “и все пак, да се води активен социален живот не значи, че трябва да се работи твърде много във вреда на здравето”.

През миналата година британски учени, които са изследвали здравословното състояние на над 2000 души на средна възраст, съобщиха, че според тях извънредната работа може да увеличи риска от слабоумие. Проведените тестове са показали, че хората, работещи повече от 55 часа седмично са с по-лошо логическо мислене и лексика в сравнение с тези, които работят не повече от 40 часа.

Всекидневното изпиване на 3-5 чаши кафе пък може да намали риска от развитието на слабоумие, твърдят финландски и шведски изследователи (съответно от университета “Купио” и Каролинския институт). Това количество кафе според тях може да съкрати с 60-65% риска от развитие на старческо слабоумие и болестта на Алцхаймер.

Към слабоумие са склонни и хората, които на възраст около 40 години, имат доста натрупани висцерални мазнини (мастна тъкан в областта на корема), съобщава списание Neurology....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.