zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възстановителна диета – за след празниците



Възстановителна диета – за след празниците

Статистиката сочи, че през празниците много хора добавят 1-2 кг, които после не свалят.

dieti.info

Традиционно коледните и новогодишните празници се прекарват с много шум, веселие и разбира се обилна трапеза. И една-две седмици след тях кантарът все така показва няколко килограма повече от преди. Как да възстановим предишното си тегло?

Основното правило е да се употребяват само такива храни, които се усвояват добре от организма без да натоварват прекалено храносмилателните органи и бъбреците. Подходящи са например зеленчуците, плодовете, млечните продукти, яйцата, зърнените храни.

Плодовете и зеленчуците са не само богат източник на витамини и минерали, но и на хранителни влакна. Фибрите притежават уникалното свойство да не се усвояват в червата, а да свързват и извеждат от тях много от вредните вещества и излишъците от мазнини.

Дори картофите, които мнозина не смятат за диетичен продукт, са подходящи в този момент. Сварени или задушени, те имат ниска калоричност, усвояват се напълно и не натоварват организма.

Друга полезна храна, която се усвоява на 98%, са яйцата. Не се страхувайте да изяждате дневно по 1-2 варени яйца – в жълтъка холестеролът се съчетава с лецитин и практически не е вреден за организма, а в белтъка се съдържат необходимите за организма аминокиселини. Ето защо яйцата могат да заменят за определен период от време месото. Белтъкът съдържа и вещества, които подобряват изгарянето на мазнините и способстват за нормализирането на мастния обмен.

Специалистите съветват да не измъчваме организма си с гладуване. Най-важен елемент от диетичното хранене е закуската. Според диетолозите, тя не трябва да надвишава 400 ккал. Ако не закусите достатъчно, задължително по време на обяд ще искате “да си наваксате”, а това не е от полза за организма.

Не забравяйте супите. Постната супа задоволява глада по-добре, отколкото който и да е тестен или мазен продукт.

Забравете (поне временно) за всичко мазно! Храната, която употребявате, трябва да бъде изключително варена или задушена.

Ограничете и солта - тя стимулира...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.