zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тест: какво (не) знаете за някои храни



Тест: какво (не) знаете за някои храни

Ноктите няма да станат по-здрави и красиви, ако ядем повече желатин.

15 въпроса, чиито отговори може би само се заблуждавате, че знаете.

здраве.bg

... – на витамин Е.

11. Аспартамът е опасен за здравето?

Не е така. Той наистина е много сладък – в пъти повече от захарта, но се произвежда от аминокиселини и според изследванията, ако се консумира в препоръчаните дози, не е вреден за здравето. Някои хора предпочитат сукралозата, която се произвежда от захар, т.е. е “по-естествен” вариант подсладител.

12. Пиенето на студена вода улеснява отслабването?

Сигурно някои ще са разочаровани, но няма нищо вярно. Това е просто един от добилите популярност митове, за които дори не си заслужава да се търси обяснение. Науката отдавна е в състояние да измерва т.нар. термогенетика на храните – т.е. способността им да “изгарят” мазнините. И водата не се отличава с нищо в това отношение. Натрупването на килограми е резултат от ядене на твърде много храна (калории). Водата, студена или топла, е полезна, но няма да ви помогне на отслабнете.

13. За натрупване на мускулна маса трябва да се ядат повече протеини?

Няма нищо вярно и в това. Мускулите се нуждаят от адекватно количество калории и натоварвания, за да растат. Ако поемате повече протеини от необходимото, те ще се складират в тялото под формата на мазнини. Всички излишни калории, независимо дали са получени от мазнини, протеини или въглехидрати, се натрупват преработени като мазнини. За да стане мускулът по-здрав, той се нуждае от повече движение, т.е. натоварване. Просто трябва да увеличавате постепенно количеството упражнения – след определена граница задължително под наблюдението на треньор.

14. Предизвиква ли млякото разстройство?

Алергиите могат да предизвикат различни симптоми, включително разстройство, хрема, сърбежи, зачервявания. Силната алергична реакция може да доведе дори до животозастрашаващо състояние каквото е анафилактичния шок. При прием на млечни продукти тялото засилва производството на ензима лактаза, което е необходим за разграждането на лактозата (млечната захар). Ако по някаква причина организмът не може...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.