zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В разгара на празниците – избягвайте бренди и ромВ разгара на празниците – избягвайте бренди и ром

Найдоброто решение при махмурлук е да се наспим до насита.

29 декември 2008, здраве.bg

Само един от трима души никога не страда от “най-разпространената болест по празниците” – махмурлука, смятат учени. За тези, които нямат щастието да са сред малцинството, британският вестник “Таймс” публикува съвети как да се избавят от мъчителното усещане след дългия празник около масата.

“На първо място”, съветва изданието, “най-добре е не да се борим с махмурлука, а да го избегнем. За тази цел, преди да посегнете към чашата с алкохол, хапнете добре. А ако все пак злоупотребите с количеството, на сутринта закусайте обилно”.

Срещу обезводняването – една от главните причини за лошите усещания на следващия ден, съветът е през цялата вечер да се употребяват повече течности – най-добре вода, като се избягват напитките, съдържащи кофеин (т.е. черният чай и кафето).

“В разгара на веселбата се постарайте да не пиете тъмни алкохолни напитки като бренди, ром и червено вино. Те съдържат т.нар. конгенери - химични вещества от групата на диоксините, които допринасят за лошото усещане на сутринта”, препоръчват още от “Таймс”.

От изданието подчертават още, че най-добрият начин да се преодолее безсънието е човек да се наспи, защото “по време на сън организмът най-успешно заличава нанесените вреди и възстановява нормалната работа на всички органи”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    любопитно    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.