zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диагнози и лекарстваДиагнози и лекарства

Няколко популярни, но погрешни схващания за поставянето на правилна диагноза и изписването на нужното лекарство.

здраве.bg

... , които за съжаление мнозина приемат за истина.

Заблуда №1: има опасни и безопасни лекарства

Всички лекарства действат на организма. Ползата от това въздействие зависи от дозата и потребностите от различните лекарства. Като правило, колкото по-силно е лекарството, толкова по-токсично е то: медикаментът помага за разрешаването на определен проблем, но винаги съществува вероятност да навреди на нещо. Дори „безопасните” таблетки могат да доведат до неприятности, ако се прилагат дълго време и без лекарски контрол.

Рискът от появата на странични ефекти се повишава, именно когато лекарството се приема дълго време, без лекарско предписание или в съчетание с други лекарствени препарати и алкохол. Освен това са от значение индивидуалната поносимост и съпътстващите заболявания.

Ако страдате например от алергия, хронични заболявания на бъбреците или черния дроб, захарен диабет или хипертония, трябва задължително да съобщите това на лекаря – нека той съпостави ползата и вредата от назначения препарат и оцени риска от странични ефекти. Неслучайно антибиотиците обикновено се назначават заедно с препарати срещу гъбички - за да се предотврати развитието на кандидоза (млечница).

Заблуда №2: по-добре да се следва предписаното в листовката на лекарството отколкото лекарските предписания

Инструкциите, които трябва да съпътстват опаковката на всяко лекарство, трябва задължително да се прочетат много внимателно - доказано е, че ако човек знае как трябва да работи медикаменът, неговата ефективност се повишава. Но дозата и режимът на приемане на препарата трябва да бъдат избрани от лекар, не само на базата на неговия опит, но и с оглед индивидуалните особености на всеки един пациент.

Заблуда №3: ако не намираме предписаното лекарство, в аптеката могат да го заменят с друго

Ако в аптеката няма предписаното от лекаря лекарство, трябва ли да купуваме друг препарат (под друго название, но лекуващ същото заболяване)? Дори лекарствата с различни търговски...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.