zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диагнози и лекарстваДиагнози и лекарства

Няколко популярни, но погрешни схващания за поставянето на правилна диагноза и изписването на нужното лекарство.

здраве.bg

... случаи е достатъчно да се приеме определено лекарство, но в други е необходима незабавна операция. За да изясни необходимото лечение, лекарят назначава рентгенография, гастроскопия и т.н.


Заблуда №3: цялостно диагностициране може да стане наведнъж

Разкази за това как само за 1 час на някого са му поставили всички диагнози не са сериозни или просто става дума за народни лечители и методи, които нямат нищо общо с медицината.

Дори най-съвременните методи на изследване си имат своите недостатъци и ограничения. Ултразвукът и рентгенът показват състоянието на вътрешните органи, но не откриват функционалните нарушения. Само на кръвта могат да се направят около 10 вида изследвания. Биохимичното изследване показва как работят бъбреците, черният дроб, жлезите с вътрешна секреция, но инфекцията “не се вижда”. За нейната диагностика са необходими други специфични тестове.

Не си струва да вярвате на “диагностиката на целия организъм за 40 минути”. Точността на такова изследване се равнява на точността на астрологичните прогнози: нещо задължително, но случайно, ще съвпадне, а друго ще остане скрито. Общите думи в медицината са безполезни. Дори да ви открият, че имате проблеми със стомаха, вие отново ще трябва да си направите допълнителни изследвания, за да се изясни какви именно са те.

Заблуда №4: съвременната диагностика не греши

Всеки организъм е уникален, а 100% гаранция не може да даде нито едно изследване. Много зависи и от уменията на лекаря за работа с новото оборудване, разчитането на получените снимки, анализи и диаграми.

При инфекциозните болести има инкубационен период, когато човек е вече заразен, но причинителят все още не се открива в изследванията.

В някои случаи тестът трябва да се повтори след определен период от време, а в други лекарят назначава лечение, ръководейки се не от изследванията, а от симптомите на заболяването и оплакванията на пациента.

За лечението също могат да се изброят доста погрешни схващания,...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.