zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диагнози и лекарства



Диагнози и лекарства

Няколко популярни, но погрешни схващания за поставянето на правилна диагноза и изписването на нужното лекарство.

здраве.bg

Разбира се, че за да се излекуваме бързо, трябва да получим правилното лечение, а за да го получим, трябва да ни бъде поставена правилната диагноза. На правилната диагностика и лечение пречат не само недостатъчната компетентност на някои лекари или недостигът на необходимото оборудване, а и за съжаление някои доста разпространени сред хората, но изцяло погрешни схващания.

Заблуди за диагностиката

Заблуда №1: няма болка, значи няма и болест

Всъщност има редица заболявания, които се развиват в организма без да се проявяват дълго време (рак, ХИВ-инфекциите, вирусен хепатит и т.н.) Човек често разбира за болестта, когато тя вече е в напреднал стадий и трудно се поддава на лечение. Именно тогава става ясно, че повишената умора и отпадналостта са били сигнал не за недостиг на витамини, а за сериозен проблем в организма.

Дори да се смятате за абсолютно здрави, създайте си навика поне веднъж годишно да си правите изследвания (кръв и урина) и прегледи при различни специалисти. Жените над 40 години задължително трябва да посещават мамолог и да си правят остеоденситометрия, а мъжете – да минават през уролог.

Заблуда №2: опитният лекар няма нужда от много изследвания

Действително опитният лекар няма да назначи на пациента ненужни изследвания, но една ситуация може да изиска и доста лабораторни анализи. Ако имате някакви съмнения за необходимостта от провеждането на тези изследвания, винаги можете да потърсите второ мнение - от друг специалист в същата област.

Хипердиагностиката няма общо с медицината, а с чисто търговския аспект на предлагането на медицински услуги.

Често едни и същи симптоми са характерни за различни заболявания. Затова и за уточняване на диагнозата лекарят може да се нуждае от допълнителни изследвания. Кашлицата например се среща не само при настинка, но и при пневмония, рак, болести на сърцето и т.н. А болките в корема могат да бъдат предизвикани от глисти, бактерии, инфекции и още куп други заболявания.

В някои...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.