zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възпаленото гърло



Възпаленото гърло

Често това е бактериална инфекция, която не бива да бъде подминавана.

здраве.bg

... полипи по сливиците;
• подуване на лимфните възли по врата;
• обрив;
• липса на кашлица, хрема или други симптоми, характерни за възпаленията на горните дихателни пътища.

Въпреки че най-честият причинител е Streptococcus pyogenes, за състоянието може да са отговорни и няколко други видове бактерии (staphylococcus, neisseria, Haemophilus influenzae).

Стресът, преумората и ангажираността на имунната система с различни вирусни инфекции отслабват защитните сили на тялото и така увеличават риска от бактериална инфекция на гърлото. Както и останалите подобни състояния, тя е характерна повече за студените зимни месеци. Състоянието не бива да се подминава без достатъчно внимание и подходящо лечение, защото е заразно!

Лечение
В миналото поставянето на точната диагноза при бактериално възпаление на гърлото е изисквала време – до 48 часа, за да излязат съответните изследвания за евентуалното наличие на бактерии. Това съответно е забавяло и назначаването на лечението.

Днес има тестове, които дават резултат в рамките на 15 минути. При положителен показател, диагнозата е потвърдена. При отрицателен, поради шансът за грешка от 20%, се прибягва и до посявка, която да отхвърли окончателно (или да потвърди) наличието на бактерии.

Основно предимство на бързия тест е, че при потвърдена диагноза, антибиотичното лечение може да започне незабавно. То е високо ефективно и бързо води до преодоляване на състоянието. Обичайно 10-дневно лечение със стандартни дози пеницилин (или друг антибиотик) е достатъчно. То скъсява периода на дискомфорт и свежда до минимум риска от евентуални усложнения. Още 24 до 36 часа след началото на лечението, симптомите започват да отшумяват.

Специалистите препоръчват и помощно третиране чрез различни видове таблетки за смучене или шпрейове, които облекчават болките незабавно и така облекчават състоянието преди да се усети действието на антибиотика.

Често хората спират приемът на антибиотика, след като усетят първите признаци...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.