zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възпаленото гърло



Възпаленото гърло

Често това е бактериална инфекция, която не бива да бъде подминавана.

здраве.bg

Чувствате се добре. И внезапно, като че ли без причина се появяват дразнене и болки в гърлото, висока температура и кашлица, оставате без сили...

Вероятно причината е възпаление на гърлото, причинено от бактериална инфекция – най-често в резултат на Streptococcus pyogenes (затова и например в английския има специален термин – strep throat).

Наблюденията показват, че именно тази бактерия е в повечето случай причина за този тип възпаления. Тя може да присъства в организма (живее най-вече в носа и гърлото) с месеци без да се прояви с някакви болестни симптоми. Но това, че някой я “носи” в себе си без да е болен, съвсем не означава, че не може да я предаде на другите.

В определена ситуация, например когато организмът е отслабен заради стрес, умора, ангажираност на имунната система да се бори с вирусна инфекция, бактерията се активизира и предизвиква така познатите ни симптоми. Състоянието е силно неприятно, но днес лесно лечимо – дори с антибиотици от най-старото поколение като пеницилин и еритромицин (поне в доста от случаите).

Тъй като симптомите на възпаленото гърло в голямата си част съвпадат с тези на настинката и грипа, тези заболявания често се бъркат. В същото време и настинките и грипът са вирусни заболявания, развиват се в продължение на няколко дни и при липса на усложнения също така преминават постепенно. За разлика от тях неприятните усещания при възпаленото гърло се проявяват внезапно и за да отминат, трябва да се третират с антибиотик. Проблемът не бива да се подминава – нелекуван, той може бързо да доведе до усложняване на състоянието и сериозно заболяване като например ревматична треска или нефрит (който може трайно да увреди бъбреците) – и двете състояния може да са фатални.

Симптоми
Типичните прояви на възпаленото заради бактериална инфекция гърло са:
внезапно настъпване на възпалението
• трудност при преглъщане;
• главоболие;
• повишена (понякога и над 40 градуса) температура;
• зачервяване в задната част на гърлото;
• бели...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.