zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възпаленото гърлоВъзпаленото гърло

Често това е бактериална инфекция, която не бива да бъде подминавана.

здраве.bg

Чувствате се добре. И внезапно, като че ли без причина се появяват дразнене и болки в гърлото, висока температура и кашлица, оставате без сили...

Вероятно причината е възпаление на гърлото, причинено от бактериална инфекция – най-често в резултат на Streptococcus pyogenes (затова и например в английския има специален термин – strep throat).

Наблюденията показват, че именно тази бактерия е в повечето случай причина за този тип възпаления. Тя може да присъства в организма (живее най-вече в носа и гърлото) с месеци без да се прояви с някакви болестни симптоми. Но това, че някой я “носи” в себе си без да е болен, съвсем не означава, че не може да я предаде на другите.

В определена ситуация, например когато организмът е отслабен заради стрес, умора, ангажираност на имунната система да се бори с вирусна инфекция, бактерията се активизира и предизвиква така познатите ни симптоми. Състоянието е силно неприятно, но днес лесно лечимо – дори с антибиотици от най-старото поколение като пеницилин и еритромицин (поне в доста от случаите).

Тъй като симптомите на възпаленото гърло в голямата си част съвпадат с тези на настинката и грипа, тези заболявания често се бъркат. В същото време и настинките и грипът са вирусни заболявания, развиват се в продължение на няколко дни и при липса на усложнения също така преминават постепенно. За разлика от тях неприятните усещания при възпаленото гърло се проявяват внезапно и за да отминат, трябва да се третират с антибиотик. Проблемът не бива да се подминава – нелекуван, той може бързо да доведе до усложняване на състоянието и сериозно заболяване като например ревматична треска или нефрит (който може трайно да увреди бъбреците) – и двете състояния може да са фатални.

Симптоми
Типичните прояви на възпаленото заради бактериална инфекция гърло са:
внезапно настъпване на възпалението
• трудност при преглъщане;
• главоболие;
• повишена (понякога и над 40 градуса) температура;
• зачервяване в задната част на гърлото;
• бели...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news

 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.