zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Преминаването към зимното часово време намалява риска от инфарктПреминаването към зимното часово време намалява риска от инфаркт

здраве.bg

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес.

Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.

“Става дума за малко, но отчетливо увеличаване на риска за здравето през първите 3 дни след преминаването на стрелките напред. Изгубеният час сън и нарушаването на ритъма на съня са най-вероятното обяснение за това”, смятат изследователите, цитирани от Ройтерс.
Според техните сметки, заради преминаването на 150 милиарда души от целия свят към лятно часово време се наблюдават допълнително 2-3 хиляди инфаркта годишно.

Изследователите са убедени че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.

Тези наблюдения могат да допълнят съществуващите обяснения за увеличения брой на инфарктите в понеделниците, които са описани в много други научни работи. Част от тях обясняват инфарктите в този ден с нарастващият стрес преди началото на новата работна седмица.

“Може би това всъщност се дължи и на нарушенията в ритъма на съня и промените в дневния режим през уикенда”, предполагат шведските учени.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.