zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мазната и солена храна увеличава с до 30% риска от сърдечни заболяванияМазната и солена храна увеличава с до 30% риска от сърдечни заболявания

dieti.info

Това показват данните за хранителните навици и евентуалните здравни проблеми при 16 хиляди души от 52 страни.

Екипът от британски и американски учени смята, че при типичния “западен начин на хранене” се открояват три основни тенденции.

Характерната за англоезичните страни диета включва мазнини, соли и месо, което увеличава средно с около 30% риска от инфаркт. “Разумната” диета, състояща се основно от плодове и зеленчуци, съответно намалява този риск със същия процент.

“Източната” диета, за която са по-характерни най-вече сосовете и млечните продукти, не увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите са анкетирали 5500 души с вече прекаран инфаркт и 10 500, страдащи от сърдечни заболявания.

Рискът от инфаркт при хората – привърженици на “западния” режим на хранене, е с до 35% по-висок, отколкото при тези, в чието меню месото и скарата представляват незначителна част.

Общоизвестно е, че хранителните навици и типът храна са един от определящите фактори за риска от сърдечно-съдови заболявания. “Прекаленото количество сол увеличава кръвното налягане, а мазнините водят до стесняване и блокиране на кръвоносните съдове”, отбелязват учените, цитирани от Ройтерс.(а)

още за правилното хранене и диетите

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.