zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

14 изненадващи причини да живеем по-дълго



14 изненадващи причини да живеем по-дълго

Живеем наистина повече от предците си, но знаем ли всъщност причините за това!?.

здраве.bg

... парчета месо на скара не са някакъв проблем. Но проучванията показват, че употребата на повече от 400-500 г месо седмично (колкото по-мазно, толкова по-вредно) увеличават вероятността от рак на дебелото черво – третото най-често раково заболяване. Този риск нараства с 42% при всеки 100 г месо повече на седмица, сочи доклад на Американския институт за изследване на рака.

Учените обясняват това действие на месото с карциногените, които се образуват в него при печене, пържене и опушване, както и на нитратите, с които то се обогатява все по-често при приготвяне на колбаси.

За намаляване на риска диетолозите препоръчват при пържене и печене месото да е на малки хапки, да се обръща по-често, а при готвене на фурна температурата да не надвишава 200 градуса.

9. Завършили сте висше образование

Ново изследване на учени от Университета “Харвард” показва, че хорат, които са се образовали повече от 14 г., при равни други условия живеят с около година и половина по-дълго. Защо? Колкото повече учите, толкова по-малко време имате за вредните навици като цигари и алкохол.

10. Наистина цените приятелите си...

Истинските емоционални връзки – в семейството и с приятелите са своеобразен буфер срещу стреса. Мисълта, че в труден момент има кой да застане до вас, е еднакво полезна както за умственото, така и за физическото здраве.

Хроничният стрес отслабва имунната система и води до по-бързо стареене на клетките, което според съвременни изчисления скъсява живота с 4 до 8 г.

Затова учените препоръчват наистина да си намерите приятели, които ще са до вас и в добро и в лошо, ще ви критикуват, но и ще изживявате заедно радостите.

11. ... и те са здрави

Ако приятелите ви страдат от наднормено тегло, рискът и при вас да се появи такова нараства с над 50%, показва изследване, публикувано в New England of Journal of Medicine. Дори да ви звучи леко абсурдно, всъщност обяснението е напълно логично – за да живеете здравословно, трябва да поддържате контакти...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.