zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

14 изненадващи причини да живеем по-дълго



14 изненадващи причини да живеем по-дълго

Живеем наистина повече от предците си, но знаем ли всъщност причините за това!?.

здраве.bg

... синдром – своеобразен сбор от негативни последици за здравето като високо кръвно, повишено ниво на инсулин, натрупване на мастна тъкан (особено в областта на корема) – все причини за повишен риск от сърдечни заболявания и диабет.

Според диетолозите, привикването към сладките напитки води и до предпочитане на сладката храна. А това създава реална опасност от наднормено тегло и затлъстяване.

Изчисленията показват, че добрият контрол върху кръвното налягане и холестерола, както и отказът от цигарите, могат да удължат живота с 6 до 10 г.

5. Имате силни крака

Силата в долната част на тялото означава добър баланс, гъвкавост и издръжливост. А с напредване на възрастта тези фактори придобиват все повече значение – особено за избягване на фрактури – изключително опасни в късните години от живота.

Статистиката сочи, че 20% от хората, които получават фрактура на тазобедрената става, живеят до година след това и умират в резултат на усложнения в резултат на травмата.

6. Обичате плодовете с наситен цвят

Грозде, боровинки, червено вино – всички те дължат своя наситен плътен цвят на количеството полифеноли в тях – вещества, които намаляват риска от сърдечни заболявания и според някои изследвания предпазват от Алцхаймер.

Полифенолите спомагат за здравината и еластичността на кръвоносните съдове, т.е. спомагат и за доброто функциониране на мозъка – подобряват паметта благодарение на комуникацията между невроните.

7. Като дете не сте имали наднормено тегло

Ива заболявания, при които предпоставките предшестват самата болест с години. Така например ново изследване, чиито резултати са публикувани в Journal of Pediatric, показва, че наличието на тегло над нормата до 14-годишна възраст значително увеличава риска от диабет тип ІІ по-нататък в живота. При възрастните, страдащи от диабет, рискът от сърдечно заболяване е с 2 до 4 пъти по-голям.

8. Не сте фенове на бургерите

На пръв поглед 1-2 сандвича на ден и няколко парчета месо...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.