zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медът може да е по-ефективен от антибиотиците



Медът може да е по-ефективен от антибиотиците

В някои ситуации медът е по-полезен от антибиотиците.

здраве.bg

Медът е способен да унищожи бактериите, предизвикващи хронична хрема, съобщават канадски учени в доклада си, изнесен пред американските отоларинголози по време на тяхна конференция.

Специалистите от университета на Отава са изследвали действието на меда върху 11 щама микроорганизми (в това число и на такива опасни възбудители какъвто е златистият стафилокок), които често са устойчиви към антибиотиците и не са поддават на тяхното въздействие.

Оказва се, че медът унищожава бактериите, както в дълбочината на течностите, така и по тяхната повърхност. Ефективността на неговото действие е сравнима с ефективността на антибиотиците, при това устойчивите към антибиотици бактерии също загиват при контакта си с меда, обобщава Ройтерс.

Известно е, че хремата се предизвиква както от вируси, така и от бактерии. Вирусната хрема обикновено не изисква прилагането на антибиотици и минава сама, но бактериалната хрема трябва да се лекува с антибиотици. Но ако бактерията придобие устойчивост към тях, заболяването може да се превърне в хронично. В този случай медът може ефективно да замени антибиотиците и да излекува болестта, убедени са канадските учени.

Медът е преработен цветен нектар. Той съдържа 13-20% вода, 75-80% въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза), витамини, а също така антисептични вещества, заради които той се използва широко като лечебно средство в народната медицина.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.