zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И ароматите влияят на съняИ ароматите влияят на съня

здраве.bg

Ароматите, които човек усеща докато спи, влияят както на качеството на съня, така и на сънищата, твърдят изследователи от Хайделбергския университет в Германия.

В изследването си немските специалисти са използвали приятни аромати (например роза) и неприятни миризми (на развалено яйце), които са били вдишвани от участниците в експериментите по време на сън.

Оказва се, че неприятните миризми предизвикват и сънища с отрицателна емоционална окраска, докато ароматът на цветя точно обратното - стимулира спокойния сън и радостните сънища.

Настоящото изследване е първо по рода си, тъй като досега медицината не е разполагала с научни данни за евентуалното въздействие на обонятелната функция върху качеството на съня.

Според учените, неприятните миризми дразнят лигавицата на носа, това става причина за изпращането на сигнали в мозъка, които предизвикват неприятни усещания или дори събуждане.

Приятните аромати от своя страна поддържат дълбоката фаза на съня и дори предизвикват приятни усещания у спящия.

Немските специалисти вече планират да използват получените резултати за разработването на специална терапия срещу безсънието и повишената тревожност, съобщава АМИ-ТАСС.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.