zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 диети, одобрени от науката



8 диети, одобрени от науката

Някои диети са си заслужили одобрението на медицината.

dieti.info

Универсално средство за избавяне от наднормените килограми, разбира се, няма. Сред многото популярни диети има немалко, чиято полза се оспорва от диетолозите. Все пак съществуват няколко начина за отслабване, срещу които дори специалистите нямат доводи. Предлагаме ви осем от тях, за които мнението, че действат и са съобразени с изискванията на човешкия организъм, е еднозначно.

1. Диета с ниско съдържание на мазнини

За нея се заговаря за пръв път през 80-те години на миналия век, но нейната ефективност бе доказана десетина години по-късно.
Тази диета се понася по-лесно от останалите, човек се чувства изпълнен със сили и енергия, може да се яде когато ви се иска. Едновременно с това ще намалите теглото си с 1,5 -2 кг месечно.

Режимът на хранене предполага, че всичко, което консумирате, ще бъде обезмаслено или с ниско съдържание на мазнини. Ако това е месо, то може да е на практика всякакво - свинско или телешко, пилешко или пуешко, но задължително без каквито и да е мазнини.

Забравете за честата употреба на мазните риби (скумрия, сьомга) – на тях можете да се насладите само 1-2 пъти месечно. Изварата трябва да бъде обезмаслена, а млякото – най-много 1%. В никакъв случай не трябва да се приемат повече от 40-50 г мазнини дневно.

• Плюсове на диетата:
- понася се лесно;
- няма забранени продукти;
- не е необходимо да се пресмятат калориите;
- използват се общодостъпни продукти;
- отчитат се индивидуалните вкусови пристрастия.

• Минус:
- При твърде строго ограничение на мазнините може да възникне недостиг на витамини А, D, Е и К и ненаситени мастни киселини.

2. Разделно хранене

То е полезно и при наднормено тегло, и при наличието на заболявания на стомашно-чревния тракт. Според диетолозите, колкото по-често ядем, толкова по-малко калории са ни необходими, за да заситим чувството на глад.

При разделното хранене е изключително трудно да се преяде, човек се храни практически през целия ден, запазва своя тонус и работоспособност...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.