zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Парацетамолът може да провокира алергия при децатаПарацетамолът може да провокира алергия при децата

Мащабното изследване обяснява загадъчното увеличаване на заболяванията от астма сред децата през последните 50 години.

Той увеличава също риска от астма в по-късна възраст.

29 септември 2008, здраве.bg

Децата на възраст до 4 години, които са получавали парацетамол като общо болкоуспокояващо средство или за понижаване на температурата, по-често в ученическа възраст развиват астма или екзема. Това показват данните от ново изследване, публикувани в известното британско медицинското списание Lancet.

Учените отбелязват, че не са наясно дали самото лекарство е фактическата причина за развитието на алергичните заболявания, но за всеки случай призовават родителите при простуда при децата си да избягват употребата на парацетамол.

Според австралийските и новозеландски учени, употребата на този медикамент през първите няколко години от живота на децата увеличава с 50% риска от появата на някакво алергично заболяване, когато те достигнат седмата си година.

“Децата, които често са получавали това лекарство, са с 3 пъти по-голяма вероятност да развият астма, различни алергични реакции и рино конюнктивит. Освен това те са два пъти по-застрашени от развитието на екзема”, съобщава проф. Ричард Бисли от Института за Медицински изследвания в Нова Зеландия.

Новото изследване, в което са участвали повече от 200 хиляди деца от 31 страни, е едно от най-мащабните по рода си. Според научните среди, то позволява да се обясни загадъчното увеличаване на заболяванията от астма сред децата през последните 50 години.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.