zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха Световния конгрес за борба с ракаОткриха Световния конгрес за борба с рака

28 август 2008, здраве.bg

Вчера в Женева започна работа Световния конгрес срещу рака, съобщи ООН. Събитието се провежда под егидата на Световната здравна организация (СЗО).

Участниците в конгреса ще подпишат декларация, с която ще призоват страните да отнесат борбата с раковите заболявания към своите приоритети в здравеопазването, да разработят специални програми за борба с тях и да провеждат по-ефективни профилактични мероприятия.

Към днешния ден ракът вече е сред най-разпространените заболявания в света и една от основните причини за смърт, като изпреварва маларията, СПИН-а и туберкулозата, взети заедно.

Всяка година от рак умират около 8 милиона души и се регистрират над 11 милиона нови случаи. Според експертите на СЗО, след 20 години се очаква броят на онкологичните заболявания в световен мащаб да се удвои.

Основните причини за рака вече са известни и това дава възможност да се предотвратят около една трета от случаите на заболяването, считат специалистите от СЗО. Разработени са и методи, чрез които заболяването се открива в много ранен стадий и лечението е ефективно в един от три случая.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.