zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скрабъл, маджонг и... психотренинг



Скрабъл, маджонг и... психотренинг

здраве.bg

Скрабъл и маджонг са игри с дълга история и голяма популярност - поне в миналото. Мнозина в днешно време пък са фенове на компютърните игри, които стават все по-атрактивни и близки до реалността. В същото време обаче се наблюдава и истински нов пик на настолните игри. Това може би звучи нелогично за някои, но психолозите имат своето обяснение.

Първо, тези игри позволяват да се “забави” хода на времето, което така не достига на съвременния човек. Кога за последно сте се събирали с цялото семейство или всичките си приятели!?

Второ, винаги ли в реалния живот успяваме рационално да преодолеем кризите или да взимаме правилните решения? А в играта няма невъзможни неща - моделираме сложни ситуации, измисляме преплетени ходове и играейки... разрешаваме собствените си психични проблеми.

Монополи

Играта е възникнала през 1935 година. Единият от нейните създатели се пошегувал, че “можеш да разориш най-добрия си приятел без да му навредиш реално”. Хвърляте кубчетата и напред. Попадате в свободен квадрат и можете да го купите и да строите къща или хотел. Не ви достигат средствата? Вземете от банката. Ако действате разумно, всички останали играчи, попаднали на вашето поле, ще ви плащат наем.
В играта има недвижима собственост, пари и дори затвор. Съвсем като в реалния живот.

Запалени по тази игра са Роналд Рейгън, Бил Гейтс и Майкъл Джексън.

Ползата от играта:
- Вие се научавате да блъфирате, да потискате психологически съперника си и обратното – да бъдете дипломат, да се справяте с трудностите, да водите преговори, да печелите и т.н.
- Играта ни спасява от инфантилност и нерешителност, учи ни да взимаме решения, да изграждаме собствената си стратегия и да разработваме тактиката си.
- Играта е особено полезна за жените, които могат да отработят в нея елементи от корпоративно- управленческия и семейния живот.

Скрабъл

Играта е лидер по популярност в повече от 100 страни. Играчите си взимат жетони с букви от “банката” , от които след...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.