zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разделното хранене: плюсове и минусиРазделното хранене: плюсове и минуси

dieti.info
четете още в dieti.info


Теорията за разделното хранене се основата на факта, че твърде сложните и разнообразни ястия се усвояват по-трудно. Затова то представлява всъщност една облекчена диета, насочена към намаляване на теглото благодарение на правилното и балансирано разпределение на хранителните продукти.

Основният принцип на разделното хранене е по време на един прием на храна да се изключва съчетаването на въглехидрати и белтъчини/протеини. За комбинирането на останалите хранителни вещества няма ограничения.

Принципите на разделното хранене са създадени в средата на миналия век в САЩ и получават широко разпространение най-вече благодарение на холивудските звезди.

Привържениците на този тип хранене смятат, че то е оптимален начин за привикване на организма към по-малко обилна храна и за премахване на наднормените килограми без прекалено големи ограничения.

Много диетолози са против тази диета, тъй като поради липсата на разнообразно меню храненето трудно може да е пълноценно и балансирано.

Според тях, разделното хранене може да доведе до недостиг на хранителни вещества в организма (преди всичко на желязо и витамини) и да предизвика нарушения в обмяната на веществата (главно при по-възрастните хора и децата).

Под разделно хранене се разбира не само режимът, предполагащ употребата само на един тип продукти, но и диетата, в която разделянето на храната може да става по различен начин.

Еднотипната храна може да се обедини в едно приемане на храна или да се разпредели по определени дни и седмици. Ефективността на разделното хранене зависи от неговата специфика.

При правилно прилагане на изискванията може да се постигнат поне два положителни резултата:

1. Ще се избавите от необходимостта да претегляте продуктите и да контролирате тяхното количество (както при спазването на други диети).

2. При постъпването на един тип продукти...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news

 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.