zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разделното хранене: плюсове и минуси



Разделното хранене: плюсове и минуси

dieti.info
четете още в dieti.info


Теорията за разделното хранене се основата на факта, че твърде сложните и разнообразни ястия се усвояват по-трудно. Затова то представлява всъщност една облекчена диета, насочена към намаляване на теглото благодарение на правилното и балансирано разпределение на хранителните продукти.

Основният принцип на разделното хранене е по време на един прием на храна да се изключва съчетаването на въглехидрати и белтъчини/протеини. За комбинирането на останалите хранителни вещества няма ограничения.

Принципите на разделното хранене са създадени в средата на миналия век в САЩ и получават широко разпространение най-вече благодарение на холивудските звезди.

Привържениците на този тип хранене смятат, че то е оптимален начин за привикване на организма към по-малко обилна храна и за премахване на наднормените килограми без прекалено големи ограничения.

Много диетолози са против тази диета, тъй като поради липсата на разнообразно меню храненето трудно може да е пълноценно и балансирано.

Според тях, разделното хранене може да доведе до недостиг на хранителни вещества в организма (преди всичко на желязо и витамини) и да предизвика нарушения в обмяната на веществата (главно при по-възрастните хора и децата).

Под разделно хранене се разбира не само режимът, предполагащ употребата само на един тип продукти, но и диетата, в която разделянето на храната може да става по различен начин.

Еднотипната храна може да се обедини в едно приемане на храна или да се разпредели по определени дни и седмици. Ефективността на разделното хранене зависи от неговата специфика.

При правилно прилагане на изискванията може да се постигнат поне два положителни резултата:

1. Ще се избавите от необходимостта да претегляте продуктите и да контролирате тяхното количество (както при спазването на други диети).

2. При постъпването на един тип продукти...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.