zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разделното хранене: плюсове и минусиРазделното хранене: плюсове и минуси

dieti.info
четете още в dieti.info


Теорията за разделното хранене се основата на факта, че твърде сложните и разнообразни ястия се усвояват по-трудно. Затова то представлява всъщност една облекчена диета, насочена към намаляване на теглото благодарение на правилното и балансирано разпределение на хранителните продукти.

Основният принцип на разделното хранене е по време на един прием на храна да се изключва съчетаването на въглехидрати и белтъчини/протеини. За комбинирането на останалите хранителни вещества няма ограничения.

Принципите на разделното хранене са създадени в средата на миналия век в САЩ и получават широко разпространение най-вече благодарение на холивудските звезди.

Привържениците на този тип хранене смятат, че то е оптимален начин за привикване на организма към по-малко обилна храна и за премахване на наднормените килограми без прекалено големи ограничения.

Много диетолози са против тази диета, тъй като поради липсата на разнообразно меню храненето трудно може да е пълноценно и балансирано.

Според тях, разделното хранене може да доведе до недостиг на хранителни вещества в организма (преди всичко на желязо и витамини) и да предизвика нарушения в обмяната на веществата (главно при по-възрастните хора и децата).

Под разделно хранене се разбира не само режимът, предполагащ употребата само на един тип продукти, но и диетата, в която разделянето на храната може да става по различен начин.

Еднотипната храна може да се обедини в едно приемане на храна или да се разпредели по определени дни и седмици. Ефективността на разделното хранене зависи от неговата специфика.

При правилно прилагане на изискванията може да се постигнат поне два положителни резултата:

1. Ще се избавите от необходимостта да претегляте продуктите и да контролирате тяхното количество (както при спазването на други диети).

2. При постъпването на един тип продукти...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.