zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамините: до какво още води предозирането



Витамините: до какво още води предозирането

здраве.bg

Специалистите знаят, че за да се противостои на неблагоприятните външни фактори е необходима нормална работа на хормоналната система. Тази съгласуваност се постига с употребата на здравословна храна.

По статистика белият хляб е предпочитан, а повечето хора знаят, че черният (поне от биологична гледна точка) е много по-полезен. Купуват се преработени под различна форма овесени ядки, докато именно необработените са богати на целулоза, органични киселини и витамин С.

Запасът от витамини през зимата може да бъде набавен от ябълките и други плодове, които макар и по-малко не липсват през този сезон или дори от киселото зеле. Положително влияят на обмяната на веществата и различните продукти от морски произход, които са богати на белтъчини, полизахариди и витамини.

Ако вашият лекар все пак е преценил и препоръчал приемане на допълнително количество витамини, добре е да поискате съвет какви именно да бъдат те. Поливитаминните премикси най-често не подлежат на качествен контрол, подобен на този при медикаментите, а това създава възможност на пазара да се появят препарати с недоказано действие и неизпитани клинично.

Много специалисти изказват безпокойство от употребата на витамини без препоръка и контрол. Европейският съюз вече при решение витаминозните препарати в големи дозировки да се продават само с рецепта. През следващите години производителите ще бъдат задължени да прилагат към високодозираните препарати сертификат за ефективност и безопасност.

Разбира се, повечето продаващи се в нашите аптеки витамини са напълно безопасни. Проблеми могат да предизвикат само някои специализирани препарати, например за намаляване на теглото - приемайки по 5-6 таблетки дневно е лесно да се превишат всички допустими норми.

Особено важно е да се знае, че ако се приема допълнително (извън храната) количество витамини, то почивките/прекъсванията са задължителни от Оптимално с тях можем да допълваме храненето си през есенно-зимния период, при това не постоянно, а с прекъсвания...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    9 месеца    хранене и диети    лекарства    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.