zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Студентите в ЕС трябва да имат здравна карта



Студентите в ЕС трябва да имат здравна карта

7 август 2008, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Студентите, които учат в страни от Европейския съюз или им предстои да заминат, могат да ползват здравна помощ там само срещу eвропейска здравноосигурителна карта, предупредиха от здравната каса. Срещу картата ще им бъде оказвана спешна или неотложна помощ от лекари, работещи в публичната система и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. На студентите не е необходим друг документ за доказване на здравноосигурителни права освен картата, допълниха от касата.

Това гласи Решение № 198/23.03.2004 г. на Европейската комисия за социалната сигурност на работниците мигранти. Ако от чуждите университети искат допълнителни гаранции, че студентът е осигурен в родината си, той може да цитира това решение на ЕК, препоръчаха от касата.

Подаването на документи за европейска здравноосигурителна карта става лично по местоживеене - в офисите на фирма "КИМ 2000" (адресите на офисите са публикувани на интернет страницата на касата www.nhif.bg). Ако студентът е над 26 години, близките му в България трябва всеки месец да го осигуряват, като внасят в Националната агенция по приходите дължимите пари.

Срокът за издаване на картата е три седмици, а валидността й - 365 дни. Всяка година документът трябва да се подновява по същата процедура. Картата е безплатна.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.