zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Временните татуировки са опасни за кожата



Временните татуировки са опасни за кожата

здраве.bg

Химикалите, които се използват за поставянето на временни татуировки, съдържат опасни за кожата вещества. Особено силни могат да са пораженията от действието на пара-фениленедиамин (PPD), който предизвиква сериозни алергични реакции.
PPD се използва често за боядисване на тъмна коса, както и при татуирането – за да придаде интензивност и трайност на цвета.

Мнозина твърдят, че това вещество е естествен оцветител и няма никакви негативни въздействия върху здравето, но това съвсем не е така, твърдят учени от Американската академия по дерматология и Университета на Калифорния, цитирани от Ройтерс.

Те са установили, че PPD е силно алергенен химикал, който често води до поява на подутини, зачервявания и петна, като способства за развитието на дерматит и екзема. Освен това дори еднократното му прилагане може да доведе до трайна алергична реакция към редица химични вещества, към които до този момент тялото е било устойчиво.

Американските дерматолози препоръчват в никакъв случай да не се татуират деца под 4 г., а за всички останали предварително да се направи консултация с дерматолог и да се изисква информация за това какви вещества ще се използват при полагането на татуировката.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.