zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не ви свърта в къщи? И това е вид диагноза



Не ви свърта в къщи? И това е вид диагноза

здраве.bg

... наистина може да стане за вас изход от проблема.

Авантюрист по неволя

Понякога страстни пътешественици стават хора, които не са предразположени към това. В такива случаи те са движени от следните фактори:

Страхът, че животът приключва, а си успял да видиш толкова малко
Той е характерен повече за хората на зряла възраст, които се опитват да наваксат пропуснатото. Извършва се преоценка на действителността. Именно заради това бабите и дядовците са отправят да разглеждат света. Във всички развити страни именно пенсионерите са най-благодатните туристи за различните круизи и познавателни пътешествия.

Особено силен стрес
Промяната на обстановката и събеседването с непознати спътници ни отвлича от неприятните емоции и ни помага да видим проблема в нова светлина. Едноседмично пътуване едва ли ще ни извади от състоянието на хроничен стрес. В подобна ситуация човек се нуждае от продължително пътуване (за предпочитане с повече екстремни елементи). Човекът трябва да се лиши от всекидневното си обкръжение и комфорт и да рискува – да си отправи предизвикателство към самия себе си. Участниците в много реалити шоу споделят, че именно там те са направили истинска преоценка на обстоятелствата и са получили някаква психологична защита.

Търсене на новото
Този фактор подтиква към екзотични пътешествия състоятелните хора. Колкото по-голям е постигнатият от тях успех, от толкова повече нови впечатления те се нуждаят.

Бягство от реалността
Алпинистите и другите хора, които са склонни към екстремни спортове, живеят истински само в минутите, когато се изкачват по планините или пресичат океана. А след това дълги месеци отново се готвят за следващото си пътуване. Ако тези увлечения не ги лишават от радостта на настоящето, това е норма. Но ако пътешественикът живее само със спомена за миналото и в очакване на бъдещето, това вече е невроза и трябва да се потърси помощ от психотерапевт.

Престиж
Понякога човекът се движи...

 
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.