zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не ви свърта в къщи? И това е вид диагноза



Не ви свърта в къщи? И това е вид диагноза

здраве.bg

Някои от нас са заклети домошари, а други – страстни авантюристи или поне любители на дългите разходки през почивните дни. Психолозите смятат, че “страстта към промяна на мястото” е генетично заложена у всеки човек, но просто се проявява в различни ситуации и в различна степен.

Странници и ленивци

Според една от психологичните методики, всички хора могат условно да се разделят на два типа: “човек на възможностите” и “човек на процедурата”. И едните и другите са по около 40%. Останалите 20% са смесица от двата типа.

Първите са хора на действието. Тях смело можеш да изпратиш където и да било, за каквото и да било и те ще направят и намерят всичко с голямо удоволствие. На тези хора психологически е противопоказна работата с точно определени задължения и график.

• Човекът на възможностите винаги иска да търси, да твори. Промените са му жизнено необходими. Той не може да почива две години подред на едно и също място – без развитие и нова информация той усеща завладяваща го скука и липса на комфорт.

• Човекът на процедурата се чувства най-удобно, точно когато е с ясно определени граници и срокове. Той е склонен към постоянство, с лекота “работи от 9 до 6” и предпочита да си почива на вилата (където всичко му познато и удобно), отколкото да пътува до някакво непознато място, още по-малко в компания с непознати.

Холерикът най-често е човек на възможностите, а флегматикът – човек на процедурата.

• Останалите 20% са хора, които съчетават в себе си чертите и от двата типа. От тях често се получават идеални ръководители, счетоводители и представители на други професии, където е важно да се знае процедурата, но и да се действа. Такива хора с удоволствие ще си почиват еднакво добре и в стария хамак на вилата, и на някой екзотичен остров.

Опитайте са да анализирате навиците си и да определите към кой тип принадлежите. Ако сте човек на възможностите, а работите на неподходящото място и водите нецелесъобразния за вас начин на живот, пътешествието...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.