zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хладилникът: за да го ползваме правилно



Хладилникът: за да го ползваме правилно

здраве.bg

Днес ни е трудно да си представим живота си без хладилник. Без него щеше да се налага всеки ден да купуваме храни (и съответно да ги изяждаме).
Но в същото време изследванията показват, че именно хладилникът е виновен за интоксикацията на съхраняваните в него продукти. По неговите стени, в камерата и чекмеджетата за плодове и зеленчуци се развиват причинители на различни заболявания.

Специалисти от Института за хранителни технологии в Ню Орлийнс, САЩ съветват най-малко веднъж седмично хладилникът да се измива много внимателно със сапун и дезинфектант. За съжаление, според статистиката, поне 50% от хората си мият хладилника по-малко от веднъж месечно.

Доктор Фур Чин Чен от университета на щата Тенеси съобщава данни от ново изследване, според чиито данни 25% от изследваните от него хладилници са благоприятна среда за различни бактерии, които за броени часове могат да превърнат и най-полезната храна във вредна за здравето. Най-опасни се оказват т.нар. плодници.

До 60-те години на миналия век се е смятало, че всички опасни инфекции загиват в хладилника под влиянието на ниските температури.
Последвалите изследвания показват, че това съвсем не е вярно – микробите лесно се приспособяват към новите условия и успяват лесно да се размножават дори в камерата.

Много опасности могат да се избегнат, ако се спазват няколко елементарни правила за подреждане и съхранение на храната в хладилника.

• Бързо развалящите се продукти: риба, месо, меки сирена, готови салати и десерти, както и остатъците от сготвени ястия трябва да се държат на долните рафтове, където е по-студено. В противен случай в тези храни бързо се развиват зарази, сред които най-опасна е салмонелата.

• Млякото, яйцата, майонезата, соковете и твърдите сирена е най-добре да се поставят във врата хладилника или по горните рафтове.

• В най-топлото място в хладилника – плодниците – наистина е най-подходящо да се съхраняват пресните плодове и суровите зеленчуци. Но ако сте ги измили, а не сте ги изяли...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.