zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алергията към козметиката – никой не е застрахован



Алергията към козметиката – никой не е застрахован

здраве.bg

Използвайки най-разнообразни козметични средства, се стремим да помогнем на кожата, да подчертаем някои черти, но почти никога не се замисляме, че именно кремовете, лосионите, дезодорантите могат да станат причина за възпалението на очите, отоците в областта на клепачите и устните, петната по кожата или силния сърбеж.

Никой не е застрахован срещу алергични реакции. Хората с чувствителна кожа и склонност към алергия безспорно са в рисковата група, но и при останалите може да се появи индивидуална непоносимост към някакво козметично средство или алергия, която не се е проявявала преди това.

Най-честите алергени са консервантите, ароматизаторите и оцветителите.

Консервантите

Колкото по-голямо е съдържанието на парабени и формалдехиди в козметиката, толкова по-дълъг е срокът й на годност. Това е изгодно най-вече за производителя, защото увеличава шансовете на продуктите да не останат нереализирани.
Високото съдържание на консерванти обаче повишава риска от алергични реакции поради концентрацията на агресивни химични съединения.

Средствата с по-малък срок на годност обикновено съдържат сорбинова киселина или пчелен восък. Те са неподходящи единствено за хората, които страдат от алергия към мед.

Ароматизаторите

Едва ли в днешно време има наивници, които вярват, че в шампоана или крема с аромат на праскови са били добавени натурални праскови.
Колкото по-силно и по-приятно мирише една козметика, толкова повече ароматизатори съдържа тя. Понякога те са необходими и за скриване на неприятната миризма на основната съставка, а понякога – просто за уловка за клиента.

Специалистите отдавна са установили, че натуралните ароматизатори понякога са дори по-опасни от синтетичните. Естествените етерични масла в някои случаи могат лесно да предизвикат алергични реакции.

Оцветителите

Анилиновите бои в червилото...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.