zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алергията към козметиката – никой не е застрахован



Алергията към козметиката – никой не е застрахован

здраве.bg

... и металните соли в моливите за очи и спиралите за мигли са сред най-силните алергени в козметиката. Устните и очите са местата, където тя влиза в контакт с лигавиците, т.е. всеки алерген може много лесно да попадне в организма.

Колкото по-устойчив и ярък е цветът на продукта, толкова по-голямо е неговото съдържание на агресивни оцветители. Така че преди да си купите ярко червено червило или водоустойчива спирала по-добре първо си напрете тест за поносимост към такъв тип продукт.

Скъпата и качествена козметика също не е гаранция за пълна безопасност.

Желателно е да съотнасяте състава на козметиката към продуктите, към които имате алергия. Например, ако страдате от непоносимост към вълната, откажете се от крема или червилото с натурален ланолин. Ако сте алергични към меда и ягодите, в никакъв случай не трябва да ги добавяте към домашните си маски.

Заявления от типа, че една козметичната серия е “хипоалергенна” или “свободна от алергени” е почти изцяло само рекламен трик. В истинската хипоалергенна козметика наистина се стараят да добавят по-малко от разпространените алергени. Нейният срок на годност не е толкова голям - поради пониженото количество консерванти, а нейната миризма е по-малко приятна - заради липсата на агресивни ароматизатори. Но по нищо друго тази козметика не се различава от останалата.

Не само неизползваната досега козметика може да предизвика алергична реакция. Понякога и старите, добре проверени козметични серии могат да създадат редица проблеми.

Причините за това са няколко:

Изтекъл срок на годност
Съставът на козметичното средство се променя с времето, защото то е изложено на действието на въздуха и на различни бактерии. Затова хората с повишена чувствителност на кожата трябва да използват козметиката само през първата половина от срока на...

 
 
Още по темите:
превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.