zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ароматите - повече от приятен мирис



Ароматите - повече от приятен мирис

Ароматерапията все повече се възприема като незаменима алтернатива при различни здравословни проблеми

Ароматните масла не са само за приятна атмосфера.

здраве.bg

... ефекти и недостатъци.

Широкият спектър на действие на ароматните съставки на етерните масла е едно от главните достойнства на ароматерапията. Тя повишава общите и местни имунологични механизми на защита, като в същото време унищожаването на конкретните възбудители не е нейна главна задача - съставът на флората и нейното размножаване се намира под контрола на организма и зависи от неговото общо състояние.

С други думи биологичният смисъл на лечението с ароматерапия се състои в това организмът сам да се справи с болестта, като мобилизира защитните си сили. При аромапрофилактиката се стимулира производството на интерферон, който потиска размножаването на вирусите и засилва имунния отговор на организма.

За профилактика на грипа и ОРВИ се препоръчват етерични масла на лимон, лавандула, ела, кедър, евкалипт, босилек, мента, розмарин, пелин. Изследвания показват, че ароматерапията с етерични масла намалява с 50-80% количеството на ОРВИ и значително намалява продължителността на заболяването и възможните усложнения. Заболеваемостта при децата благодарение на проведени курсове по ароматерапия е до 2-3 пъти по-ниска.

Благодарение на свойствата си, ароматерапията е особено важна през зимата и пролетта, тъй като през тези сезони в атмосферата се наблюдава силен недостиг на ароматни вещества от растителен произход. Това води до нарушения в окислително-възстановителните процеси, намаляване на защитните сили на организма и като следствие - до повишаване на заболеваемостта и влошаване на работоспособността.

Маслата на лавандулата и евкалипта способстват за извеждането на канцерогенните вещества от организма. Те активизират производството на кръв, оказват антиоксидантно действие, засилват защитните механизми.

Етеричните масла встъпват в ролята и на имуномодулатори, като помагат при лечението на хронични заболявания.

Аромапрофилактиката разширява адаптивните способности на организма и е един от начините за укрепване на общото здраве и повишаване...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.