zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ароматите - повече от приятен мирис



Ароматите - повече от приятен мирис

Ароматерапията все повече се възприема като незаменима алтернатива при различни здравословни проблеми

Ароматните масла не са само за приятна атмосфера.

здраве.bg

... организми.

Антисептичната способност на етеричните масла не се намалява с времето, а организмът не привиква към ароматичните лечебни средства, т.е. всеки път степента на тяхното въздействие се запазва.

Дълго време антибиотиците се смятаха от модерната медицина почти за панацея и се изписваха при най-малките признаци на инфекция. Днес вече се знае, че тяхната продължителна употреба намалява механизмите на защита, способства за развитието на лекарствена алергия и гъбични инфекции. В резултат на жизнената дейност на нисшите организми се появяват микроорганизми, устойчиви към антибиотиците. Така човек е принуден да премине към употребата на по-силни антибиотици или такива от по-ново поколение.

За разлика от случая с антибиотиците, при дългия си контакт с етеричните масла микробите практически не изработват устойчивост към тях. Тези масла създават за микробите такава среда, в която те не могат да се развиват и загиват без да могат да се приспособят към новите условия.

Особен интерес в последните години представлява използването на етерични масла за лечението на заболявания на белите дробове. Практиката показва, че маслата на бора, лавандулата, конския босилек и някои други, които притежават седативни, аптисептични и противовъзпалителни свойства, ефективно се използват в комплексното лечение на хронични бронхити и пневмонии. Те способстват за увеличаването на дихателния обем, максималната вентилация на белите дробове и за коефициента на използване на кислорода.

При грипна епидемия и съпътстващи общи респираторни вирусни заболявания (ОРВИ) едновременно циркулират няколко вида и типа възбудители. Честото изменение в структурата на вируса на грипа например е причина за сравнително ниската ефективност на ваксините и другите лекарствени средства.

В същото време бактерицидното действие на етеричните масла на евкалипта и босилека се определя като съпоставимо с действието на някои от широко разпространените антибиотици, но без техните странични ефекти...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.