zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко типични офисни болести



Няколко типични офисни болести

Неправилната стойка и неудобният стол са предпоставка за редица заболявания, които в началото не забелязваме.

здраве.bg

Работещите в офис може и да се чувстват почти застраховани срещу производствени аварии, но са застрашени от редица други здравословни проблеми. Заседналият начин на живот и недостигът на движение водят до затлъстяване. А за поддържане на тялото в добра форма дневно са необходими около 2-3 часа разходка.

Затлъстяването, макар и вредно, не може в случая да бъде наречено най-голямото зло. Много по-опасни са заболяванията, които възникват като следствие от излишните килограми. Някои от тях протичат поне в началото незабелязано.

Тромбоза

Тромбоемболията се изразява в тромби, които се образуват в съдовете на краката при недостиг на физическо натоварване (тромбоза на дълбоките вени). Те могат да се образуват дори и в белите дробове (пулмонална емболия). По данни от последните изследвания, броят на офис служителите, страдащи от тези заболявания, се увеличава с всяка изминала година. Заседналият начин на живот около два пъти увеличава и риска от варикоза.

Главоболие

Постоянното изкуствено осветление и прегърбената стойка са напълно достатъчни за появата на мигрена. Ситуацията се утежнява и от непрекъснатото звънене на телефони.
При подобен проблем ще помогне масажът в областта на слепоочията. Мигрената може да се лекува и с различни препарати, които се предлагат в аптеките. Тя трябва да се лекува -. редица изследвания показват, че е предпоставка за инсулт.

Безсъние/сънливост

Случвало ли ви се е да заспивате на работното си място? Особено в горещото време тялото напълно естествено изисква следобедна сиеста, но ако сънливостта ви преследва през целия ден, трябва да вземете мерки. Човешкият организъм се нуждае средно от 7-8 часа сън. Опитвайте се да си лягате по-рано. Ако това не помага, обърнете внимание на средата, в която спите – хъркането, различни външни шумове може всъщност да са причината за вашия неспокоен и твърде лек сън.
Ако през нощта ви дразнят някакви звуци, вие несъзнателно задържате дишането. Това може да се повтори стотици...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.