zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко типични офисни болестиНяколко типични офисни болести

Неправилната стойка и неудобният стол са предпоставка за редица заболявания, които в началото не забелязваме.

здраве.bg

Работещите в офис може и да се чувстват почти застраховани срещу производствени аварии, но са застрашени от редица други здравословни проблеми. Заседналият начин на живот и недостигът на движение водят до затлъстяване. А за поддържане на тялото в добра форма дневно са необходими около 2-3 часа разходка.

Затлъстяването, макар и вредно, не може в случая да бъде наречено най-голямото зло. Много по-опасни са заболяванията, които възникват като следствие от излишните килограми. Някои от тях протичат поне в началото незабелязано.

Тромбоза

Тромбоемболията се изразява в тромби, които се образуват в съдовете на краката при недостиг на физическо натоварване (тромбоза на дълбоките вени). Те могат да се образуват дори и в белите дробове (пулмонална емболия). По данни от последните изследвания, броят на офис служителите, страдащи от тези заболявания, се увеличава с всяка изминала година. Заседналият начин на живот около два пъти увеличава и риска от варикоза.

Главоболие

Постоянното изкуствено осветление и прегърбената стойка са напълно достатъчни за появата на мигрена. Ситуацията се утежнява и от непрекъснатото звънене на телефони.
При подобен проблем ще помогне масажът в областта на слепоочията. Мигрената може да се лекува и с различни препарати, които се предлагат в аптеките. Тя трябва да се лекува -. редица изследвания показват, че е предпоставка за инсулт.

Безсъние/сънливост

Случвало ли ви се е да заспивате на работното си място? Особено в горещото време тялото напълно естествено изисква следобедна сиеста, но ако сънливостта ви преследва през целия ден, трябва да вземете мерки. Човешкият организъм се нуждае средно от 7-8 часа сън. Опитвайте се да си лягате по-рано. Ако това не помага, обърнете внимание на средата, в която спите – хъркането, различни външни шумове може всъщност да са причината за вашия неспокоен и твърде лек сън.
Ако през нощта ви дразнят някакви звуци, вие несъзнателно задържате дишането. Това може да се повтори стотици...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.