zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 основни грешки в кухнята6 основни грешки в кухнята

или защо възникват голяма част от хранителните натравяния.

здраве.bg

Основна причина за хранителните натравяния са инфекциите, които по един или друг начин проникват в хранителните продукти и ги правят вредни за употреба. По различни причини лятото е сезонът, в който натравянията в следствие на употреба на развалена храна са най-чести.

Грешка №1: готвите и ядете полусурово месо и морски продукти

Тези храни са истински рай за опасните бактерии, които могат да бъдат унищожени само ако следваме строгите правила за готвене. За да сте сигурни в безопасността на месото, външната температура на бифтека и свинското по време на тяхното приготвяне трябва да достига 70 и повече градуса, на телешкото и агнешкото – над 75, а на птичето месо – над 80 градуса. При пробождане на месото с вилица то трябва да отделя само светлозлатист сок.
Рибата не трябва да залепва за вилицата и трябва да не бъде прозрачна. Скаридите се варят докато станат розови и здрави, а мидите и стридите трябва да бухнат и да помътнеят (за около 4-6 минути варене).

Грешка №2: недоварените яйца

Кокошите и другите яйца са идеална среда за развитието на причинителите на салмонела. Затова най-добре забравете за рохките яйца!
Яйцата трябва да се варят поне 5 минути, бърканите да се готвят докато изчезне прозрачния белтък, а омлетът - 7-8 минути.

Грешка №3: съхраняване на храната при стайна температура

Става дума за храната, която сте забравили да приберете в хладилника. Ако в суров вид картофите, зеленчуците и т.н. могат да се съхраняват извън доста дълго време, то след сготвянето им задължително ги поставяйте в хладилника, най-добре в съд с капак.

Грешка №4: недобре измитите плодове и зеленчуци

За да се предпазите от патогенните микроби, трябва внимателно да измивате преди ядене плодовете и зеленчуците. Това особено се отнася за кореноплодните. Земята, в която те са израснали, е средата, в която се развиват и много бактерии.

Грешка №5: консервите са направени, за да се съхраняват дълго време

Да, но само при строго определени...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.