zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои професии предразполагат към наднормено тегло



Някои професии предразполагат към наднормено тегло

dieti.info

Замисляли ли сте се хората от кои професии най-често страдат от наднормено тегло? На първо място в “черния списък” са готвачите и сладкарите, а на второ... счетоводителите. Поне това показва списъкът, публикуван от в. “Индипендънт” (The Independent).

Причините според специалистите са няколко:
Първо, работата на счетоводителя например е доста нервна – всяка грешка е определяща за крайния резултат, а периодите на отчети и ревизии са особено стресови.

Второ, тези професии изискват съчетаване на бистър и бърз ум с липса на емоции, а мозъкът се нуждае постоянно от енергия, т.е. от храна (най-вече глюкоза).

Затова специалистите съветват да се употребяват редовно храни като овесени ядки, мюсли, чай без захар или с малко мляко. Но обикновено в такива ситуации хората ядат предимно кроасани, вафли, шоколад и бонбони.

Трето, професиите, които предразполагат към напълняване, обикновено не са от най-желаните. Повече са тези, които ги упражняват, защото така са се стекли обстоятелствата или просто защото трябва да работят нещо. Това неминуемо води до чувство на потиснатост и скука, а те подтикват тялото да иска сладко.

И накрая – много от тези професии са свързани със заседяване. А при малко подвижен начин на живот мазнините не се разграждат достатъчно и както е доказано, това повишава апетита.

За да поддържа тонусът и работоспособността, мозъкът трябва да получава импулси от периферията: от работещите мускули и стави или от кожата, от лигавицата на устната кухина и вкусовите рецептори. Затова, ако тялото дълго се намира в покой, чувството за глад нараства.

Спазването на ограничаващи диети по-често не дава желания резултат. Обяснението за това е най-вече от психологическо естество. При спазване на някаква диета, особено забраняваща някои...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.