zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Компютърът действа негативно на нервната система



Компютърът действа негативно на нервната система

здраве.bg

Да, животът без компютър вече изглежда немислим поне за мнозина. Компютърът стана наш постоянен спътник както на работното място, така и у дома. Но ако си припомним златното правило за мярка във всичко, можем да избегнем твърде високата цена, която някои плащат заради неразумното използване и пристрастяване към екрана. А от продължителната работа с компютъра може да пострада не само зрението, а също така и цялата нервна система.

Разбира се, можем да минимизираме вредното въздействие на компютъра – поне в някаква степен.

В процеса на работа с компютър, особено ако тя изисква съсредоточаване и бързо взимане на решения, често възникват ситуации, които извеждат психиката от равновесие.
Всички подобни случаи са обединени от едно - те травмират нервната система, предизвикват раздразнение, създават дори усещането, че този компютърът е “одушевена личност със сложен характер, която не иска да ни помогне”.

Съвместно изследване на японски и английски лекари съобщава за повишаващ се брой на хора, работещи всекидневно на компютър, които имат оплаквания за нарушения във функциите на паметта.
Други наблюдения показват, че поколението на възраст 20-35 години, възпитано да използва различни устройства за външна памет, губи способността си да запомня достатъчно добре новото, да си спомня старото и да отделя най-важното от целия обем информация.

Общуването с компютъра, и особено различните игри, са съпроводени със силно нервно напрежение. Заради необходимостта от бързи ответни реакции кратковременната концентрация на нервните процеси предизвиква явна преумора и емоционален стрес. Изследванията показват, че дори самото очакване за играта е съпроводено със значително увеличаване на адреналина.

За да направим каквото зависи от нас...

Като всяка мания компютърната се характеризира с преобръщане на приоритетите, т.е. тя започва да ръководи живота. За да не се стигне до такова състояние...

• Колкото се може по-често ставайте от бюрото, разхождайте се, за да се...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.