zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обикновена инфекция може да причини внезапна смърт при малките децаОбикновена инфекция може да причини внезапна смърт при малките деца

6 юни 2008, здраве.bg

Това показват изследванията на британски учени. Те са анализирали данните за деца, починали от синдрома внезапна смърт на възраст от 7 дни до 12 месеца, и са открили често високо съдържание на такива често срещани инфекциозни възбудители като златистия стафилокок (Staphylococcus aureus) и чревната бактерия (E.coil).

Според Американския институт за изучаване на синдрома внезапна смърт на новородените, честотата на тази патология все пак значително се е намалила от 1983 г., тъй като определени профилактични мерки са станали задължителни при грижите за децата. Но въпреки това от този синдром само в САЩ всяка година умират около 2500 новородени.

Все още причините за синдрома внезапна смърт при децата на ранна възраст не са установени със сигурност, но се смята за доказано, че ако детето не спи по гръб, рискът от смърт в резултат от този синдром се намалява с 40 до 60%.

Специалистите, цитирани от Ройтерс, предупреждават също, че откриването на такива причинители на инфекции, не дават основание за лечение с антибиотици.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.