zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кетоконазол – най-ефективното средство срещу пърхот



Българска фармацевтична фирма пусна първия лекарствен шампоан против пърхот, произведен у нас.

октомври 2005, здраве.bg

Всеки пети човек според статистиката се оплаква от пърхот. Доста хора погрешно го свързват с лоша хигиена. На практика сърбежът и залющването на кожата под косата са признаци за наличието на това на пръв поглед не толкова опасно, но досадно и трудно лечимо заболяване, чието действие далеч не се изчерпва с чисто естетичния дискомфорт.
Медицината отдавна е доказала, че пърхотът се предизвиква от дрождеподобна гъбичка – Pityrosporum ovale. При обичайно състояние на организма тя не поражда проблеми. Когато обаче равновесието на рН в кожата на окосмената част на главата се наруши и средата се алкализира, гъбичката започва да се размножава по-бързо и поради по-честата подмяна на кожните клетки, води до залющване.
Не е доказано какво точно води до ускорения растеж на гъбичката, но сред най-вероятните причини са увеличеното отделяне на мазнини от организма, хормоналният дисбаланс, стресът, различни болестни състояния на нервната система, подтискане на имунната система, свръхчувствителност към самата гъбичка или дори наследствена податливост към поява на пърхот. Сред рисковите фактори попадат още:
Възраст – пърхотът най-често се появява за първи път по време на пубертета (приблизително по същото време като акнето), а пикът най-често се отчита на възраст около 40 г.
Пол – тъй като статистиката е доказала, че мъжете страдат от пърхот по-често от жените, някои учени смятат, че мъжките хормони играят роля при появата му. При мъжкият пол също така мастните жлези са по-големи - те отделят мазнина, наречена себум.
Мазна коса – гъбичката, приняваща пърхота, се храни с мазнините, отделяни от кожата по горната, окосмена част на главата. Затова, ако имате по-мазна кожа (не само по главата) като правило сте по-податливи на появата на пърхот.
В повечето случаи наличието на пърхот не е необходимо да бъде консултирано с лекар.Пърхотът е хронично състояние, което почти винаги може да бъде контролирано, но това изисква търпение и постоянство. Във всички случаи, ако не наложителна, то...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.