zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Тайните” на здравия гръб



“Тайните” на здравия гръб

здраве.bg

... шофиране постарайте се периодично да напрягате и отпускате седалищните си мускули, да извивате гърба си и да се повдигате.

В самолета

Продължителният полет също може да донесе неприятни усещания. Ограниченото пространство, недостигът на движения, неудобният стол стават причина за дискомфорта. Затова най-добре е по възможност да избирате местата на първия ред до изхода или до пътеката.

При излитане и кацане се увеличава напрежението върху гръбначните дискове. Затова е най-добре преди самолетът да излети или кацне да наклоните облегалката на стола назад и да поседите известно време в това положение. При самото излитане/кацане седалката следва да се връща в нормалното си положение, гърбът трябва да бъде изправен, а главата - поставена на специалната приставка за нея.
По време на полета на всеки час е полезно да напрягате мускулите на корема, бедрата и гърба. Опитайте се да не заспивате в неудобна поза.

При носене на тежък багаж

Не е добра идея да се вдигат и носят тежести над 10-15 килограма. За да избегнете излишните неприятности, просто си купете куфар на колелца.

Ако няма кой да ви помогне с багажа, приближете се колкото се може по-близко до него. Поставете ръцете на една линия с ширината на раменете. Приклекнете и с двете ръце (при изправен гръб) хванете тежката чанта. Напрегнете мускулите на седалищните части и корема и вдигнете чантата. Притиснете я плътно до тялото и тогава пристъпвайте напред.

При внезапна болка в гърба трябва да пуснете товара си, но не рязко. След това се изправете бавно, направете няколко дълбоки вдишвания и се отпуснете.

Ако носите в двете си ръце чанти с различно тегло, желателно е периодично да се спирате и да ги сменяте.

Ако трябва да поставите куфара на висок рафт, разкрачете краката на ширината на раменете. В подобна поза опората върху краката и гръбнака и разпределението на натоварването ще бъде равномерна.

За носенето на големи тежести е най-подходяща раницата за гръб с дълги колани. Тя трябва...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.