zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Тайните” на здравия гръб



“Тайните” на здравия гръб

здраве.bg

Статистиката показва, че оплаквания от болки в гърба са сред най-често срещаните. През пролетно-летния сезон натоварването на задната част на торса значително нараства, защото с настъпването на топлото време човек се движи и пътува повече.

На първо място, за да избегнете проблемите с гърба, трябва да се откажете от твърде меките столове и седалки, както и твърде тесните дрехи.

В автомобила

Ако ще пътувате рано сутринта, преди да седнете зад волана направете си триминутна загрявка. Обиколете няколко пъти автомобила, почистете предното стъкло, а след това отворете и затворете багажника. Това ще ви помогне не само да се разсъните, но и да оцените готовността на автомобила за предстоящото пътуване.

Известно е, че т.нар. поза на банана (шофьорът е наклонен към волана с крака, опънати към педалите) способства за появата на напрежение в мускулите на шията и гърба. При това се създава нежелателен натиск върху гръбначните дискове.
Затова, преди да седнете зад волана, регулирайте добре седалката си. Ъгълът между краката и тялото трябва да бъде около 90 градуса, а гърбът - плътно прилепнал към облегалката.

Продават се и специални анатомични кресла, които правят масаж на гърба. Можете да използвате също коригираща възглавница, която трябва да повтаря извивката на кръста - за идеалното пасване на гърба със седалката. Тя ще намали напрежението на мускулите в гърба, шията и раменете.
Покривалото за седалка, направено от дървени топчета, значително спомага за намаляване натоварването на гърба.

Обърнете внимание и на приставката за главата -нейната горна част трябва да бъде на нивото на тила и ушите на водача.
Ако седите твърде близо до волана, мускулите на гърба са без опора и бързо ще се уморят. Ако сте твърде отдалечени, по-бързо ще се уморят мускулите на ръцете, краката и гърба.

Вредно е да се използват подлакътници и да се шофира с лакти върху отворения прозорец, тъй като това води до деформация в гръбначния стълб.

При задръстване или по-продължително...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.