zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Феромоните: какво е добре да знаем за тях



Феромоните: какво е добре да знаем за тях

Някои феромони се използват от векове, но начинът, по който действат, още е загадка.

Действайки на подсъзнателно ниво, феромоните всъщност имат значение и за създаване на здраво потомство.

здраве.bg

... е, че организмът на кърмещата майка произвежда химични вещества, влияещи на плодовитостта на другите жени. Биологичният смисъл на този феномен все още не е изуснен. Възможно е, това да бъде инстинктивният стремеж на организма на майката да повиши плодовитостта на другите жени за да може нейното дете да расте и да се развива в общество от връстници.

• Мъжките феромони са способни да подобрят настроението на някои жени. В резултат на това в кръвта на жената се променя нивото на някои хормони, най-вече тези, които участват в регулирането на менструалния цикъл и репродуктивната функция.

Феромоните миришат специфично, защото не се състоят само от едно вещество, а са сложен комплекс от поне няколко. Някои миризми ние улавяме с помощта на обонянието си, а други не, тъй като те се обработват от лимбичната система на мозъка, отговаряща за това, което на разговорен език се нарича интуиция.

Феромоните днес все по-широко се прилагат в парфюмерията - за създаването на парфюми, за които се твърди, че ароматът им има и сексуален привкус. Учените обаче се отнасят доста скептично към тях и смятат, че ако тези парфюми имат някакъв ефект, то той в повечето случаи се дължи на нашето внушение.

В медицината понякога вече се използват феромони - за лечение на постменструалния синдром и хормоналните дисфункции, за подобряване на емоционалното състояние на жените в периода след климактериума.

В парфюмерията отдавна се прилагат вещества, които са полови стимулатори за животните. Оказват ли те влияние и върху човека? Традиционното и от векове използване на някои от тях подсказва, че някакъв ефект може би е налице, но за него все още няма научни доказателства.

Например мускусът е вещество, което се съдържа в специална торбичка в корема на кабарга (малък елен без рога с тегло около 10 кг). Той придава аромата на сладост и чувственост.

Амбрата е вещество, което се получава от отпадъчните продукти на храносмилането на кашалота. Миризмата на прясната амбра е непоносима...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.