zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Феромоните: какво е добре да знаем за тяхФеромоните: какво е добре да знаем за тях

Някои феромони се използват от векове, но начинът, по който действат, още е загадка.

Действайки на подсъзнателно ниво, феромоните всъщност имат значение и за създаване на здраво потомство.

здраве.bg

Феромоните са ароматични вещества, за които се твърди, че привличат хората от противоположния пол. Андростенонън е може би най-известният от тях. Той се отделя не само от жлезите на някои животни, но и от тези на мъжа. Мъжете, а и всяка трета жена!, не различават неговата миризма. Каква точно информация носи този феромон за представителките на нежния пол също остава тайна за науката.

Установено е, че феромоните носят не само сексуална информация. Чрез тях животните променят границите на своята територия, съобщават за надвиснала опасност и необходимостта от събиране на стадото, регулират родителските отношения.

Вече над 30 години учените се занимават с изучаването на феромоните, но все още въпросите пред тях са повече, отколкото отговорите.

Установено е, че ние не изпитваме влечение към друг човек, чиято миризма не ни се харесва. Учените обясняват това с комплекса за т.нар. хистосъвместимост. Сложен термин, който има лесно обяснение: най-привлекателният за нас партньор трябва да мирише приятно, т.е. да притежава “уникална” за нас индивидуална миризма.

Ако наборът от гени на двама души силно си приличат или обратното - твърде много се различава, те не само не се привличат, но ако все пак по някаква причина създадат поколение, за него има повишен риск от генетични дефекти – това показват изследванията по този въпрос.

Миризмата сигнализира за това, че геномът на предполагаемия партньор (не) ви подхожда. Именно затова много представители на бялата раса определят миризмата на негроидната като неприятна, а нашата миризма се възприема от монголоидната раса като рязка и кисела.


Все пак ако нечия миризма ви се харесва, това означава само че той/тя ви подхожда биологически. За възникването на продължително влечение са необходими и други предпоставки, които са извън сферата на феромоните – съвместимост на темперамента, характерите, интелекта и т.н.

Феромоноподобните вещества се възприемат добре от човека. И за това съществуват редица факти:

• Доказано...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.