zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заседналият начин на живот



Заседналият начин на живот

или 7-те типични болести на човекът, който не се движи достатъчно.

здраве.bg

Седим по всеки повод и за дълго време: пред компютъра или телевизора, зад бюрото, зад волана, на масата. Колко от нас изобщо се замислят за отрицателните последици от заседналият начин на живот, така характерен за съвременния човек. За някои от тях дори и не подозираме.
Според статистиката от този начин на живот страдат в по-голяма степен мъжете (което не означава че подминава жените!).

Проблем №1: коремът

Той може би е най-злободневният проблем - прословутото коремче, особено характерно за силния пол поради факта, че при мъжете мазнините се натрупват по-дълбоко в организма. Те са разполагат главно около червата около оментума (було), който започва да се увеличава. Това са т.нар. висцерални мазнини. Те са и особено опасни, защото е много трудно организмът да се освободи от тях.

Тези мазнини провокират заболявания на сърцето, белите дробове и другите органи. Появява се задух, засилено потоотделяне, болки в сърцето. Затова още на 18-20 години мъжът е добре да си създаде навици за отслабване. Ако коремът вече се е появил, мерките дори за позакъснели, независимо от ранната възраст - оментумът е започнал да трупа мазнини.

Най-важната стъпка за предпазване и преодоляване на това състояние е да се стремим да ограничаваме количеството на приеманите калории – например след порция зелен грах трябва да оставим тялото да поработи поне 20 минути по неговото усвояване. За едно варено яйце ще са му нужни приблизително 50 минути, а за сандвича с кашкавал (дори без масло) –повече от час.
Тъй като на практика организмът рядко получава толкова време, са необходими по-ефективни начини – разбира се най-вече повече движение.

За нормалната (за съвременния човек) физиология дневно са необходими 3000-3500 калории. Доказано е, че толкова енергия можем да изгорим с поне 3-4 часа здраво физическо натоварване.

Проблем №2: простатата

Този проблем отново е типично мъжки. Простатата не обича заседналия начин на живот, който води до влошена функция. Освен сексът...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.