zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За първи път в света създадоха изкуствен имунитетЗа първи път в света създадоха изкуствен имунитет

14 април 2008, здраве.bg

След създаването на изкуствени вътрешни органи дойде редът и на имунитета. Учени от компанията “Уакс Дизайн” са създали симулация на човешкия имунитет, чрез който например може да се предсказва как организмът на човека ще реагира на новите ваксини.

Няколко левкоцити-донори се поставят в специални съдове от колаген, имитиращи човешката кожа. “Удобно разположените” кръвни телца започват активно да се делят и от този момент може да с говори за раждането на нова имунна система.
При такива експерименти с животни е невъзможно да се предскажат реакциите на човешкия организъм при въвеждането на някаква нова ваксина.

Имунната система, благодарение на своята скорост и гъвкавост, може да оказва незаменима помощ в борбата със СПИН. Чрез изкуствения имунитет, получен от няколко донора, новата ваксина може да се тества в различни варианти преди да бъде експериментално прилагана върху хола.
Изкуственият имунитет може да намери и широко приложение в изучаването на такива заболявания като атеросклерозата и артрита, смята нейните създатели, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.